Over Textilice en je docenten

Textilice is een CRKBO-geregistreerd opleidingsinstituut voor kort beroepsonderwijs op het gebied van mode-, textiel– en dessinontwerpen.

De doelstelling van Textilice is om de cursisten te begeleiden, totdat ze hun eigen persoonlijke doel hebben bereikt. Het doel kan zijn: starten als freelancer, zoeken naar een werkgever in dit vakgebied, of verder specialiseren in hun huidige baan. De online trainingen van Textilice zijn gericht op de praktijk. Zo leer je niet alleen ontwerpen, maar krijg je ook inzicht in het beroep en de industrie.

Jolieke Ubachs

jouw docent voor: Dessinontwerpen, Patroontekenen, Technisch Modetekenen, Adobe.

Ik werk al meer dan 20 jaar in de mode- en textielindustrie. Ik heb als designer gewerkt in loondienst, voor agenten en opdrachtgevers. Heel graag wil ik de kennis die ik over deze interessante en creatieve industrie heb met jou delen. Ik wil je helpen om je design skills in Adobe te beheersen en om verkoopbare ontwerpen te maken, gericht op het doel dat jij voor ogen hebt.

Sinds ik ben begonnen met lesgeven als docent, heb ik al veel ontwerpers mogen helpen om hun bedrijf op te zetten, klaar te stomen voor werk in loondienst en heb ik in-company trainingen gegeven.

Ook heb ik meer dan 11 jaar lesgegeven in Hasselt, België op een beroepsopleiding tot modeontwerper. Hierbij heb ik de studenten geholpen hun collecties te ontwikkelen en hun geleerd over kledingconstructie, textielbewerking, patroontekenen, technisch tekenen, marketing, etc.

Sinds 2013 ben ik begonnen om zelf trainingen te ontwikkelen gericht op kort beroepsonderwijs in de textiel- en mode industrie voor mijn eigen onderneming: Textilice. Sindsdien ben ik ook gecertificeerd Adobe Expert en gecertificeerd Adobe Instructor.
Vanaf 2020 heb ik ook Detex-opleidingen gegeven.

Naast groepslessen, heb ik veel 1 op 1 lessen gegeven om ontwerpers te helpen hun bedrijf op te zetten en collecties voor hun werkgever te maken.

Graag help ik ook jou verder, zodat ook jij je als designer verder kunt specialiseren!

Sabine Janssens

jouw docent voor: de online training Lingerie (naaien en patroontekenen) en Lingerie Modulair.

Mijn reis in de wereld van lingerie begon in 2006, toen ik mijn eerste slipje creëerde. Vanaf dat moment was ik volledig verkocht! Ik dook diep in de kunst van lingerie maken en volgde verschillende opleidingen om mijn vaardigheden te verfijnen, vooral in op maat gemaakte lingerie.

Na een aantal jaar van intensieve training opende ik mijn eigen maatwerk atelier, waar ik vijf jaar lang met passie en precisie lingerie op maat maakte voor mijn klanten. Maar ik voelde de drang om mijn kennis en passie te delen met anderen.

Dit bracht me naar Syntra in Hasselt, waar ik sinds 2016 les geef in Lingerie. Het is geweldig om mijn ervaring en liefde voor het vak over te brengen op nieuwe generaties lingerie ontwerpers.

In 2017 besloot ik nog een stap verder te gaan en richtte ik De Lingerie Academie op. Hier organiseren we workshops met mijn eigen lingerie naaipatronen, waardoor anderen de kunst van lingerie maken kunnen ontdekken en zichzelf kunnen uiten door middel van hun creaties.

Het is een ongelofelijke reis geweest tot nu toe. Ik heb meer dan 100 studenten opgeleid en meer dan duizend enthousiaste cursisten hebben workshops gevolgd bij De Lingerie Academie.

Dus, of je nu een beginner bent die net begint te leren over lingerie of een ervaren professional die nieuwe technieken wil oppikken, ik sta klaar om je te begeleiden, te inspireren en te laten zien hoe fantastisch de wereld van lingerie kan zijn. Laten we samen creatief zijn en iets prachtigs maken!

Marjolein van der Heide

jouw docent voor: de online training Borduren. Binnenkort te volgen!

In 2014 volgde ik diverse opleidingen in broderie d’art technieken, onder meer bij Ecole Lesage in Parijs. In 2016 ben ik mijn eigen borduuratelier gestart.

De afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan diverse projecten met een link naar historie en collecties uit diverse musea. Zo ontwikkelde ik bijvoorbeeld samen met studenten van het Sint Lucas in Boxtel, de workshop “Bling it on”. Deze workshop is in 2015 en 2016 aangeboden in diverse Nederlandse musea.

In het kader van de tentoonstelling van Sheila Hicks in het TextielMuseum in Tilburg heb ik in mei 2016, 3 masterclasses gegeven waarin het verwerken van passementen op stof met verschillende bevestigingstechnieken centraal stond.

Ik verzorg workshops, cursussen en masterclasses in mijn borduuratelier. Verder geef ik gastlessen bij Modevakopleidingen en op een Academie voor Fashion & Design. Daarnaast werk ik regelmatig samen met andere ambachtslieden in textiel wat leidt tot mooie projecten en workshops op locaties door het hele land.

In 2021 heb ik in opdracht van Crafts Council Nederland een 2-daagse masterclass in de borduurtechniek tamboereren gegeven in het Fries Museum in Leeuwarden. Dit vond plaats tijdens de tentoonstelling Haute Bordure. In 2022 volgde ik 2 masterclasses in het kader van de tentoonstelling Balenciaga Meesterlijk Zwart in het Kunstmuseum in Den Haag.

Voor diverse modeontwerpers en kunstenaars word ik ingehuurd voor het ontwerpen en uitwerken van uiteenlopende borduuropdrachten.

Zo heb ik o.a. gewerkt voor: Claes Iversen, TOS Gallery, Inderjeet Sandhu, Wannes Akop en Zoë Baarhz. Het borduurwerk voor verschillende opdrachtgevers is in Milaan en Parijs tentoongesteld.

Binnenkort ga ik mijn passie, kennis en fascinatie voor mooi borduurwerk met jou delen via een online training Borduren! Houd daarom deze website goed in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Publicaties

Textielvakblad Vezel nr. 2 jaargang 37, juli 2017: “From litter to glitter” door Jolieke Ubachs (Textilice) en Marjolein van der Heide

Textielvakblad Vezel nr. 3 jaargang 37, september 2017: “Tamboereren” door Marjolein van der Heide

Vakblad HZG (handwerken zonder grenzen) nr. 207 juni 2018: “Broderie d’Art: Niet alleen voor modeontwerpers” door Marjolein van der Heide

Vakblad HZG (handwerken zonder grenzen) nr. 240 december 2023: “Een nieuwe leven voor je kralenverzameling”